Welke medewerkers werken er in een huisartsenpraktijk?

In een huisartsenpraktijk werken veel medewerkers. Maar wat doen zij voor u en wat is hun rol?

De huisarts

Uiteraard is er geen huisartsenpraktijk zonder een huisarts. Een huisarts kan eigenaar zijn van de praktijk of in dienst zijn van een huisarts. Dat maakt geen verschil voor u, beiden zijn opgeleid als arts.

Doktersassistente

Als u contact zoekt met uw huisartsenpraktijk dan zult u vaak als eerste te woord gestaan worden door een assistente. Zij (mannelijke assistentes zijn er niet veel) zijn de “poort” van de praktijk. Om te weten hoe ze u verder kunnen helpen zullen zij veel vragen stellen. Dit wordt ook wel 'triage' genoemd. Zij hebben een opleiding van 3 jaar gevolgd en zijn in staat om een goede beslissing te kunnen nemen om u waar nodig verder te helpen.
Ook doen doktersassistentes kleine onderzoeken en behandelingen via een eigen spreekuur.

De verpleegkundige of praktijkondersteuner

Een verpleegkundige of een praktijkondersteuner heeft specifieke kennis op een bepaald vlak. Zij kunnen gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld Diabetes, luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, maar ook op het gebied van ouderenzorg of geestelijke gezondheid. Zij zorgen voor extra ondersteuning en werken met een huisarts samen en hebben hun eigen spreekuur. Het verschil tussen een verpleegkundige en een praktijkondersteuner is alleen hun vooropleiding, zij hebben allemaal de juiste vervolgopleiding. U merkt geen verschil.

De praktijkmanager

Veel praktijken hebben tegenwoordig een praktijkmanager. Deze ondersteunt de huisarts bij allerlei zaken rondom financiën, protocollen, kwaliteit en ICT. Maar ook verzorgt een manager alles voor het personeel en zorgt zij ervoor dat iedereen goed zijn werk kan doen en alles op rolletjes loopt. De meeste managers hebben een praktijkmanagers-opleiding gehad en vaak ook een medische achtergrond. 

Stagiaires

Omdat personeel in de zorg belangrijk is, bieden de meeste praktijken ruimte aan stagiaires die tijdens hun opleiding stagelopen. Ook afgestudeerde artsen die doorleren voor huisarts zijn te vinden in sommige praktijken. Iedere stagiaire of huisarts in opleiding staat onder begeleiding van een ervaren medewerker.