Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2?

Vaak krijgen we in de huisartsenpraktijk vragen over het verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2 (voluit diabetes mellitus of ook wel suikerziekte). Hieronder leggen we de voornaamste verschillen kort uit.

Type 1 diabetes

Deze vorm van diabetes ontstaat meestal op jongere leeftijd. Het eigen afweersysteem veroorzaakt een ontstekingsreactie waardoor de alvleesklier geen insuline meer produceert. Insuline heeft een belangrijke rol bij de opname van de glucose in de weefsels. Als er geen insuline is, blijft alle glucose in het bloed. De patiënten worden acuut ziek, hebben veel dorst en verliezen gewicht.

Behandeling diabetes type 1

De enige behandeling is toediening van insuline in de vorm van meerdere injecties per dag of door toediening van een insulinepomp. Dit blijft voor de rest van je leven nodig. Daarnaast leren patiënten met type 1 diabetes om koolhydraten (allerlei soorten suikers die afgebroken worden tot glucose) in hun voeding te tellen, zodat insuline en suikers in balans blijven.

Type 2 diabetes

Type 2 diabetes ontstaat vaak op oudere leeftijd en wordt daarom vaak “ouderdomsdiabetes” genoemd. De laatste 20 jaar ontstaat deze vorm ook bij jongeren en zijn we het “type 2 diabetes” gaan noemen.

Er is een erfelijke aanleg om deze vorm te krijgen. Het wordt veroorzaakt door een ongevoeligheid voor insuline in verschillende weefsels. Die ongevoeligheid wordt versterkt door overgewicht en weinig beweging. Hierdoor werkt de insuline onvoldoende en blijft er teveel glucose in het bloed aanwezig. Een tweede factor is dat de alvleesklier minder insuline produceert. Ook hierdoor blijft er teveel glucose in het bloed zitten.

Behandeling diabetes type 2

Door een gezonde leefstijl met voldoende beweging en gezonde voeding is het vaak mogelijk om het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2 te voorkomen of uit te stellen. De behandeling is erop gezicht om de bloedglucosewaarden te verlagen om complicaties te voorkomen. De behandeling start met het advies om af te vallen en meer te bewegen zodat de insulineongevoeligheid afneemt.

Daarnaast zijn er voedingsadviezen met als doel het aantal koolhydraten  te verminderen waardoor de hoeveelheid insuline en koolhydraten meer in balans zijn en de glucosewaarden in het bloed dalen. Indien de waarden verhoogd blijven zijn er verschillende soorten medicijnen beschikbaar in de vorm van tabletten of injecties. Soms is het alsnog nodig insuline te gaan spuiten, zoals ook bij diabetes type 1.

Meer informatie

Op Thuisarts.nl vind je meer informatie over diabetes. Ook op bijvoorbeeld de site van het Diabetes Fonds kun je meer informatie vinden. Twijfel niet om contact op te nemen met je huisarts als je klachten hebt.