Kind met koorts

Als een kind koorts heeft is het voor ouders altijd goed om te weten hoe te handelen. Thuisarts.nl geeft uitleg hierover, maar ook het boekje “Mijn kind heeft koorts” geeft tips over wat de ouders zelf kunnen doen. 

Koorts bij kinderen

(bron: thuisarts.nl)
Koorts komt veel voor bij kinderen, vooral bij kinderen onder de 5 jaar. Uw kind heeft koorts als de lichaamstemperatuur 38 graden is of hoger dan 38 graden.
Meet eerst de lichaamstemperatuur voordat u contact opneemt met de huisartsenpraktijk of de huisartsenpost.

Hoe meten?
Meet de temperatuur via de anus (poepgaatje). Dit is het meest betrouwbaar.
Een oorthermometer is minder betrouwbaar en niet bruikbaar bij kinderen jonger dan 3 maanden.
Eenmaal per dag de temperatuur meten is voldoende bij een kind dat niet ernstig ziek is. Meten hoeft niet (meer) als uw kind zich niet ziek voelt.

Hoe hoog?
De lichaamstemperatuur gaat tegen de avond altijd iets omhoog, ook bij kinderen met koorts.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
De hoogte van de koorts zegt op zich weinig over de ernst van de ziekte. Blijf op andere verschijnselen letten om in te schatten of uw kind erg ziek is. U hoeft dus niet telkens te meten.

Hoe lang?
De koorts kan enkele dagen duren. Hoe lang de koorts duurt zegt op zich weinig over de ernst van de ziekte. Zodra het lichaam de infectie overwonnen heeft, daalt de temperatuur weer.

Boekje ‘Mijn kind heeft Koorts’

Koorts komt veel voor bij kinderen. Vaak gaat dit samen met andere, soms vervelende klachten. In het boekje ‘Mijn kind heeft koorts’ worden informatie en tips gegeven over wat ouders kunnen doen wanneer hun kind koorts heeft. Hiermee hopen we een deel van de zorgen van ouders weg te nemen.

Voor wie is dit boekje? 
De informatie in dit boekje gaat over een kind met koorts dat ouder is dan drie maanden. 
Als u met uw kind met koorts bij de huisarts bent geweest, heeft deze u verteld wat u het beste kunt doen. Dat staat ook in het boekje. U kunt dit